Historiken bakom Nordanågården

Vandrarhem, kansli, värdshus och spöken

Historik

Historien säger att sågverksförvaltaren J.T.B Sidén lät 1868 bygga sig ett bostadshus på den gamla marknadsplatsen, ”körran”. Sidén hade inte räknat med markens sluttning mot älven, varför golvnivån på den ena huskroppen blev något lägre.

Marken var i kyrkans ägo. År 1919 försökte dåvarande ägaren patron Markstedt att friköpa marken men fick nöja sig med ett hyreskontrakt. År 1934 övergick ägandet av huset till Skellefteå kommun och har sedan dess fungerat som servering, vandrarhem, kansli för Skellefteå museum och idag som Värdshuset Nordanågården.

Spöket


Tyvärr så spökar Sidén i huset men han nöjer sig med det som blir över – efter att vi serverat våra ”dagtida” gäster!

Här på Nordanågården händer saker som vi inte kan hitta naturliga förklaringar på.

Det är oftast på övervåningen de underliga händelserna inträffar och då efter stängningstid. Så ingen behöver känna sig orolig när man besöker oss. Man hör dörrar öppnas och stängas, hasande fotsteg och stolar välts omkull.

Ofta utlöser han även inbrottslarmen vilket är en nagel i ögat på vaktbolaget som vid flertalet tillfällen fått rycka ut utan att hitta något annat än en låst ytterdörr. Trots detta verkar Sidén inte vilja oss något ont utan hittar mest på mindre hyss. Som när han skrämde iväg Hemmets Journals reportrar när dom försökte sig på en övernattning i gården.

Bokning

Vi tar endast telefonbokningar men frågor går bra via mail.
För prisinformation ta kontakt med oss via mail eller telefon.
Välkommen med er bokning på 0910-533 50.